Puistjes camoufleren op een dermatologisch verantwoorde manier: welke make-up en skincare?

Dr. Annelies Avermaete
14.6.2023

Hoewel je je echt niet hoeft te schamen voor je acne, snappen we dat je die puistjes liever niet ziet en ze zoveel mogelijk wil verstoppen. Het kan frustrerend zijn om met acne om te gaan, vooral als je graag make-up wilt dragen om je huid te camoufleren. Want maakt dat het niet net erger?

Gelukkig hoeft het dragen van make-up niet te betekenen dat je je acne verergert. Door verstandig te kiezen en de juiste producten te vermijden, kun je je huid er stralend uit laten zien zonder verdere schade toe te brengen. We adviseren je graag in welke producten je het best kiest als je een acnegevoelige huid hebt. Puistjes camoufleren met make-up, waar moet je op letten?

Hoe puistjes camoufleren met make-up

Acne behandelen, daar ben je al volop mee bezig. Toch wil je graag puistjes camoufleren of acnelittekens camoufleren. Volg dan de onderstaande tips om de juiste producten te kiezen:

Kies voor niet-comedogene producten

Niet-comedogene make-upproducten zijn speciaal ontworpen om de poriën niet te verstoppen en daardoor de vorming van acne te verminderen. Bij het kiezen van foundation, concealer, poeder en andere make-upproducten, zoek je naar producten met een "niet-comedogeen" label.

Vermijd zware, olieachtige producten

Make-upproducten op oliebasis kunnen de poriën verstoppen en bestaande acne verergeren. Vermijd producten met ingrediënten zoals minerale olie, lanoline en petrolatum. In plaats daarvan kun je kiezen voor waterbasis make-up of poeders, omdat deze minder comedogeen zijn.

Gebruik lichte, ademende formules

Kies make-upproducten met lichte formules die je huid laten ademen. Dikke, zware foundation kan de huid verstikken en acne verergeren. Tinted moisturizers, CC-crèmes,  lichte vloeibare foundations en poeders zijn goede opties. Ze bieden dekking zonder de poriën te verstoppen.

Let op de ingrediënten

Lees altijd de ingrediëntenlijst van make-upproducten voordat je ze koopt. Vermijd producten met irriterende ingrediënten zoals alcohol, parfum, sulfaten en synthetische kleurstoffen. Deze ingrediënten kunnen de huid gevoeliger maken en acne verergeren.

Reinig grondig

Het dragen van make-up betekent dat je extra aandacht moet besteden aan het reinigen van je huid. Zorg ervoor dat je je make-up altijd volledig verwijdert voordat je naar bed gaat. Door ervoor te zorgen dat alle make-up van je huid verwijderd wordt, zal je extra verstopping en ontsteking voorkomen.

Kies voor milde reinigingsproducten die speciaal zijn geformuleerd voor acnegevoelige huidtypes. Reinig je huid voorzichtig en vermijd agressief wrijven (zeker met een doekje of washandje), want dat kan de acne verder irriteren.

Ontsmet je make-upkwasten en make-upsponsjes

Niet alleen je huid moet goed schoongemaakt worden na het dragen van make-up, ook je gebruikte make-upkwasten en make-upsponsjes moet je goed schoonmaken. Doe je dat niet, worden het bacteriehaarden die je iedere keer weer gebruikt.

Hoe doe je dat? Gebruik een antibacteriële zeep om je kwasten en sponsjes te wassen. Doe dit heel grondig tot er geen make-up meer te zien is in het water. Laat het daarna goed drogen.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)