8 tips om jouw huid gezond te houden bij temperaturen onder het vriespunt

Dr. Annelies Avermaete
15.12.2022

Frank Deboosere omschrijft deze week als een winterprik, en dat voelen we. Nu de temperaturen onder de nul graden duiken was het bibberen en beven, maar ook lippen springen en proberen van die jeukende handen en benen af te blijven. De winterse koude is niet lief voor je huid.

Hoezo? Verschilt dat dan zo hard van andere weersomstandigheden? In deze blog bekijken we graag samen met jou wat een winter betekent voor jouw huidverzorging.

De vicieuze cirkel van de droge winterhuid

Klimaatexperten zijn we niet, maar we weten wel dat de luchtvochtigheid in de winter een pak lager ligt. Die lage luchtvochtigheid wil zeggen droge lucht, en dat willen we net niet voor onze huid. Zelfs een korte blootstelling aan die koude droge lucht heeft al effect op je huid. De vochthoeveel in je huid wordt namelijk minder en minder. En zo ontstaan droogtelijntjes. Vriezen dat het kraakt, zeggen ze wel eens, en dat is dus ook waar voor je huid.

Meer nog: hoe droger de huid, hoe zwakker de huidbarrière. Je bovenste huidlaag, de hoornlaag - die deels bestaat uit huidvet, kan het vocht niet meer vasthouden en verliest daardoor zijn beschermfunctie.

De beschermende vetlaag wordt minder stevig, je huid wordt gevoeliger, de koude kan er beter aan, en je huid droogt verder uit. Je voelt het al komen: je zit in een vicieuze cirkel die uiteindelijk tot schilfers, irritaties en frustratie kan leiden.

Hoe breek je die cirkel?

Door het huidvet van de hoornlaag wat te helpen. Hoewel een uitgedroogde winterhuid zich moeilijk laat hydrateren, is het toch de moeite waard om dit te (blijven) doen. Gebruik meermaals per dag een vette, hydraterende crème om als het ware je huidvet aan te vullen. Schakel daarnaast over van een ontvettende douchezeep op ofwel een douche-olie, ofwel een milde zeep. Zo kan de barrièrefunctie zich herstellen en zal je huid opnieuw vocht vasthouden. Bye bye droge winterhuid, hallo soepel en zacht vel.

Al heeft deze medaille ook een keerzijde als we het over echte vrieskou hebben. Reden? Als het te koud wordt, kan de moisturizer ervoor zorgen dat de huid bevriest zonder dat je er iets van merkt. Het leest als een tegenstrijdigheid, want legt die crème niet net een beschermlaag? Yes, en die geeft je huid een warmer gevoel dan die werkelijk heeft.

Draag je dan dus best juist wel of juist geen crème als het kwik onder nul duikt? Wij raden aan om wél te smeren, en dit te combineren met warme kleren die het vocht binnenhouden.

8 skin care tips voor de winter

Onze gouden raad: leer ze maar vanbuiten, deze tips, want ze doen elke winter wonderen om je huid gezond te houden in barre omstandigheden.

  1. Een hete douche is minder je vriend dan je denkt. Hoewel het zeer aanlokkelijk is om je op te warmen, is er niets dat je huid zo sterk uitdroogt dan je te vaak met te warm water te wassen.
  2. Waar je in de zomer je huid misschien wilt ontvetten, wil je dat in de winter niet. Vermijd geparfumeerde, agressieve zeep die het huidvet nog verder verzwakt en kies liever voor een douche-olie die net extra vet toevoegt.
  3. Bodylotion is wel je beste vriend. Smeer vaak en wees je bewust van wanneer je smeert. Het is geen fabeltje: bodylotion smeren onmiddellijk na het wassen/douchen zorgt ervoor dat je huid de producten beter opneemt.
  4. “Wat niet weet, niet deert” is niet van toepassing op skin care: lees de ingrediëntenlijst van de producten die je gebruikt zeker goed na. Een moisturizer op basis van water alleen volstaat niet in de winter. Ga op zoek naar volgende ingrediënten: petrolatum, glycerine, ceramiden en dimethicone.
  5. Elimineer de dode huidcellen die op je huid blijven liggen door te scrubben of met een exfoliator. De schilfers zullen verdwijnen en de hydraterende stoffen in je skin care zullen je huid weer kunnen voeden.
  6. Niet enkel de koude zorgt voor irritatie van de huid, ook de ruwere stoffen in winterkledij spelen een rol. Houd hier rekening mee, vooral als je huid al droog is. Gun je huid een zacht stofje.
  7. Help de lucht een handje om vochtig te blijven. Een humidifier is hier speciaal voor gemaakt, maar ook met simpele oplossingen zoals een kommetje water boven je verwarming kom je al een heel eind ver.
  8. SPF! Altijd, altijd, altijd goed beschermen tegen UV-stralen. Ook in de winter wanneer ijs of sneeuw deze stralen extra kunnen weerkaatsen. Wist je dat sneeuw maar liefst 80% van de stralen weerkaatst?

Blijft je huid na deze tips nog droog en lopen de rode plekken, jeuk en frustraties op? Raadpleeg één van onze dermatologen via Skindr en ontvang binnen 48u een op maat gemaakt behandelplan. Start je consultatie hier.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)