Jouw gids voor haarverlies

Dr. Annelies Avermaete
16.3.2023

Haarverlies is een veelvoorkomende aandoening die zowel mannen als vrouwen treft. Het kan verschillende oorzaken hebben, waaronder erfelijkheid, hormonale veranderingen, medische aandoeningen, stress en voedingstekorten.

Wat de oorzaak ook is, haarverlies heeft een sterke impact. Naast de duidelijke fysieke symptomen, kan de aandoening ook emotioneel zwaar doorwegen. Gelukkig bestaat er gespecialiseerde hulp en kan je hiervoor bij een dermatoloog terecht. Wij gidsen je graag even door de types haarverlies en de dermatologische behandelingen.

Is haarverlies een mannenziekte?

Neen, ook heel wat vrouwen kampen met haarverlies. Hoewel haaruitval zich bij mannen vaker op vroegere leeftijd zal voordoen en sneller opvalt bij hun doorgaans kortere kapsels, verliezen ook heel wat vrouwen hun haar. Zo zijn ze bijvoorbeeld vatbaarder voor haaruitval door hormonale veranderingen (menopauze, haarverlies na de bevalling…), of voor haaruitval die te maken heeft met strakke haarstijlen (paardenstaarten, vlechten, hitte door styling tools…). Bij mannen daarentegen gaat het vaker om erfelijke of medische aandoeningen.

Wat zijn de meest voorkomende vormen van haarverlies?

Het is vrij normaal om 50 tot 100 haren per dag te verliezen. Verlies je er (veel) meer? Dan is het echt belangrijk om je dermatoloog dat te laten weten, want dan is het waarschijnlijk een signaal van een achterliggend probleem. Tijdens het wassen van het haar kan je wel veel meer haren verliezen. Dat is normaal.

Alopecia Androgenetica (kaalheid bij mannen en vrouwen)

Zoals de naam al doet vermoeden (cf. genetica) gaat het bij Alopecia Androgenetica om erfelijke haaruitval. De boosdoener bij deze vorm van haarverlies is een stofje genaamd dihydrotestosteron, testosterons boze neefje. Dit mannelijke hormoon (cf. andro) zorgt ervoor dat haarfollikels verschrompelen. Op die plek van de hoofdhuid kunnen daardoor geen gezonde haren meer groeien en sterft het haar uiteindelijk af. Dat gebeurt geleidelijk aan en volgt een patroon: startend met een terugtrekkende haarlijn met daarna een kalende plek bij de kruin.

70% krijgt met dit type van haaruitval uit maken. Voornamelijk gaat dit om kaalheid bij mannen, maar toont zich ook als kaalheid bij vrouwen. Zij  kunnen er tijdens en na hun menopauze last van krijgen. Dit heeft te maken met de toename in mannelijke hormonen.

Alopecia Areata

Bij Alopecia Areata is er sprake van pleksgewijze haaruitval. Dat betekent dat het haarverlies zich enkel op specifieke, afgebakende plekken voordoet. De plekken zijn meestal rond of ovaal. Alopecia Areata is een auto-immuunaandoening waarbij het eigen immuunsysteem de haarfollikels aanvalt. Je immuunsysteem werkt dus eigenlijk te sterk en gaat het vechten tegen iets dat niet mag. Gelukkig worden de haarfollikels niet blijvend beschadigd, en kunnen de haren teruggroeien.

Herstelt je afweersysteem zich terug? Dan groeit je haar normaal gezien ook weer terug. Is dit niet het geval? Dan ga je best even langs bij een dermatoloog. Zij kunnen je helpen om de hergroei te stimuleren of verder onderzoeken of het niet om een andere vorm van haarverlies gaat.

Telogeen Effluvium

Oftewel haaruitval door een teveel aan stress in je lichaam. Normaal gezien doorloopt je haar 3 fases: de groeifase, de rustfase (= haar groeit niet meer) en de afstervingsfase (= haar valt uit). Bij gezond haar bevindt 90% van het haar zich in de groeifase, 10% in de rustfase. Als die 10% opeens naar 30% of meer gaat, sterft het haar na ongeveer 4 dagen af. In dat geval spreken we van telogeen haarverlies.

Het is een acute vorm van haarverlies die veroorzaakt wordt door stress, maar ook hormonale veranderingen, bepaalde geneesmiddelen of bloedtekorten kunnen er aanleiding toe geven. Het wordt bijvoorbeeld vaak gezien na een zwangerschap. Houdt het haarverlies langer dan 5 maanden aan dan spreken we van chronische telogeen haarverlies.

Tinea Capitis

Tinea Capitis is een schimmelinfectie van de hoofdhuid die plots haarverlies en een geïrriteerde, jeukende hoofdhuid veroorzaakt. Deze vorm van haarverlies komt minder voor bij volwassen, maar vaker bij kinderen. De schimmelinfectie kan zich dan presenteren als een uitgesproken ‘roos’. Als er snel behandeld wordt, kan het haar teruggroeien. Twijfel je? Contacteer toch een dermatoloog. Better safe than sorry.

Tractie-alopecie

Tractie-alopecie is een graduele vorm van haarverlies, waarbij haren die voor een langere periode onder druk hebben gestaan afsterven. Denk hierbij aan haarstijlen die het haar heel strak naar achter houden, extensions, een te strakke fietshelm of te veel hitte op je haar. Je haar kan zich nog herstellen als je hierop gaat letten en kiest voor een losse haarstijl of deze regelmatig afwisselt, maar kan het haarverlies kan ook permanent zijn als je niet ingrijpt.

Tractie-alopecie zal zich eerst uiten in kleine bultjes aan je haarwortels, daarna in het afbreken van haarlokken (vooral aan het voorhoofd) en uiteindelijk in het uitvallen van je haar.

Trichotillomania

Bij trichotillomania is het probleem eerder mentaal: men gaat zelf compulsief de haren uittrekken. Vaak gaat het om wimpers en wenkbrauwen, maar ook hoofdhaar kan worden uitgetrokken, waardoor er kale plekken ontstaan. Merk je op dat je vaak zit te plukken aan je haar, bijvoorbeeld wanneer je veel stress hebt? We raden je aan om contact op te nemen met je huisarts of met een psycholoog. Want er alleen vanaf komen is best moeilijk.

Wat kan een dermatoloog voor je betekenen?

01) Bepalen om welke vorm van haarverlies het gaat

Voor je dermatoloog je kan helpen, zal deze eerst vaststellen om welke type haaruitval het gaat. De behandeling hangt daar namelijk vanaf. Bij sommige vormen van haaruitval gebeurt de hergroei spontaan, bij andere is een dermatologische behandeling nodig.

02) Bepalen wat het haarverlies veroorzaakt en waarom

Via deskundig onderzoek van de hoofdhuid, of soms via bloedonderzoek of een biopsie, kan je dermatoloog de oorzaak van de haaruitval achterhalen. Om te kunnen behandelen met blijvende resultaten, is het namelijk belangrijk om te weten waarom je haar uitvalt.

03) Een behandelplan opstellen die de oorzaak van het haarprobleem aanpakt

Tijd voor actie. Je dermatoloog zal een behandelplan op maat opstellen: dat kan variëren van een lokale behandeling, over medicatie tot injecties in de hoofdhuid (haarfillers).

04) De vorderingen tijdens de behandeling opvolgen

Haargroei herstellen vraagt tijd en de behandeling gebeurt in de meeste gevallen over een bepaalde periode en in fases. Best heb je een expert aan je zijde die het herstel opvolgt. Je dermatoloog kan beoordelen of de behandeling goed aanslaat en bijsturen waar nodig.

Welke behandelingen bestaan er voor haarverlies?

Behandeling Alopecia Androgenetica

01) Lokale behandeling

Via sprays, crèmes of gels worden je hoofdhuid en je haarvaatjes hersteld om verdunning of uitval tegen te gaan. Meestal op basis van minoxidil, wat de verschrompeling van het haarzakje omkeert en zorgt voor een goede bloeddoorstroming in de haarvaatjes.

02) Medicatie in pilvorm

Er kan ook behandeld worden met medicatie in de vorm van pilletjes. Meestal op basis van finasteride, wat voorkomt dat testosteron omgezet wordt in dihydrotestosteron.

03) Injecties

Bij een behandeling met injecties wordt er plasma in de huid geïnjecteerd op de kalende plekken om verder haarverlies te voorkomen en haargroei te stimuleren. Deze injecties worden om de 4 tot 8 weken opnieuw toegediend voor het beste resultaat.

Behandeling Alopecia Areata

Specifiek voor de behandeling van Alopecia Areata wordt gefocust op het onderdrukken van de immuunonsteking en het hergroeien van het haar. Dat gebeurt in een eerste fase met lokaal cortisone-houdende lotion of injecties met cortisonepreparaten in de hoofdhuid. Daarnaast is een behandeling met een laag gedoseerd antibioticum om de immuunontsteking te remmen een mogelijkheid.

Behandeling Telogeen Effluvium

De behandeling van chronisch telogeen haarverlies pakt de beïnvloedende factoren aan: de medicatie die het haarverlies uitlokt stopzetten, bloedtekorten aanvullen, eventuele problematieken met de schildklier en hormonen behandelen.

Wil je snel advies van een dermatoloog die de behandeling nauwgezet kan opvolgen? Start de hergroei van je haar vandaag nog via de Skindr app. Ons team van dermatologen staat klaar om jouw haaruitval om te keren.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)