Reisapotheek: wat neemt een dermatoloog mee op vakantie? Handige checklist!

Dr. Annelies Avermaete
11.7.2023

Geen idee welke inhoud er in zo’n reisapotheek moet zitten? Geen nood, onze onderstaande checklist helpt je al op weg.

Reisapotheek checklist:

Een breedspectrum zonnecrème met minstens SPF 50

Eerst en vooral: zonnebescherming is onmisbaar in je reisapotheek en in je toilettas. Heel logisch en toch ook even belangrijk. Een echte must. Kies voor een zonnecrème die zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt, en met een hoge SPF. Wij verkiezen een 50+. Ook als je last hebt van acne, kies je best een goede zonnecrème die geschikt is voor de acnehuid.

Zonnecrème in de zomer zien we als vanzelfsprekend, maar je hebt ook zonnecrème in de winter nodig.

Een lippenbalsem met SPF

Ook je lippen kunnen pijnlijk verbranden. Dit kan je voorkomen door een lippenbalsem te smeren die een zonnebescherming bevat. Altijd mee in onze toilet- of handtas en dus ook in je reisapotheek.

Sunblock voor kleine kinderen

Jonge kinderen beschermen we graag extra goed. Sunblock blokkeert letterlijk de UV-stralen door ze weg te kaatsen van de huid. De crème is dikker en legt een duidelijke laag. Kies je liever zonnecrème? Dat werkt even goed, maar zorg voor een hoge bescherming (SPF 50+).

Aftersun of een andere hydraterende crème

Je hebt het misschien al gemerkt: de zon droogt je huid uit. Deze na een warme, zonnige dag goed hydrateren is daarom aan te raden. Dat kan specifiek met een aftersun crème, maar elke hydraterende crème is hiervoor goed.

Cortisonezalf of - gel

We beseffen dat cortisone nogal controversieel is, maar in de juiste hoeveelheid kan het prima gebruikt worden, en heeft het zelfs heel wat voordelen. Van zonnebrand tot insectenbeten, van warmte-uitslag of zweetpuistjes tot zonneallergie, cortisonezalf of - gel werkt verzachtend en verzorgend.

Talkpoeder

Talkpoeder werkt verzachtend en kan voor opluchting zorgen bij warmte-uitslag zoals zweetpuistjes of Mallorca acne. Daarnaast houdt het de huid ook droog, ideaal voor die schurende dijen. Zo voorkom je schaafwondjes.

Een koud kompres

Verkoeling is altijd welkom als de huid onder druk staat, zij het door de zon, vochtigheid of een insectenbeet. Een koud kompres in handig om een specifieke plek of ontsteking de nodige koelte en rust te gunnen. Minder evident om bij te houden, maar als je een huisje huurt, kan je het vast wel koud bewaren.

Een zalf op basis van aloë vera

Zonnebrand, insectenbeten, uitslag, de huid kan flink zwellen en jeuken. Aloë vera heeft verzachtende kwaliteiten en helpt je snel de irritaties verminderen. Je kan trouwens ook rechtstreeks de gel van een aloë vera over de geïrriteerde zone smeren als je zo’n plant in de buurt hebt.

Een pincet

Wanneer de insecten de kop op steken, is het altijd interessant op een pincet bij te hebben. Je weet maar nooit of je een angel en wat gif van bijvoorbeeld een wesp moet verwijderen. Pro tip: schraap voorzichtig met de pincet over de angel in plaats van die vast te grijpen en eruit te trekken. Zo voorkom je dat er extra gif in de wonde raakt.

Een zalf voor insectenbeten of jeukstillende zalf

Blijven we in de sfeer van de insectenbeten, dan raden wij ook aan om een zalf voor insectenbeten deel te maken van je reisapotheek. Het is altijd fijn dat je de jeuk kan verminderen en het genezingsproces van de beet kan versnellen.

Heb je standaard last van jeuk na muggenbeten? Dan is het zeker een goed idee om een jeukstillende zalf mee te nemen in je reisapotheek.

Antihistaminicum tabletten

Antihistaminica remmen de de afgifte van histamine in het lichaam af en  verminderen daardoor jeuk en zwelling worden verminderd. Ze zijn superhandig voor allergische reacties (zoals zonneallergie of netelroos), maar helpen ook bij vervelende muggenbeten. Volg altijd de instructies op de verpakking of raadpleeg een arts voor de juiste dosering.

Een hydraterende lotion voor voeten: vaarwel hielkloven

Veel droogte en minder goed schoeisel, je voeten zien af in de zomer. Voorkom hielkloven door de huid op je voetzolen te verzorgen met een vochtinbrengende lotion/gel/zalf.

Een nieuw scheermesje tegen scheerbultjes

Wist je dat scheerschuim geen must is voor mooie gladde benen? Een scherp scheermesje en een goede hydratatie wél. Botte mesjes geven namelijk meer kans op scheerbultjes en ingegroeide haren, dus zorg dat je het mesje regelmatig vervangt.

De Skindr app: een dermatoloog mee op reis

Voor het geval dat. Zo heb je letterlijk altijd een Belgische dermatoloog bij de hand. Heb je een noodgeval op vakantie, zoals een zware zonnebrand of een allergische reactie op een insectenbeet, en wil je liever niet op locatie naar het ziekenhuis? Via de app sta je onmiddellijk in contact met onze gecertificeerde dermatologen en ontvang je gemiddeld binnen 48 uur advies met de nodige voorschriften.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)