Haarverzorgingstips van onze dermatologen: Welke fouten maken mensen het meest bij het wassen van hun haar?

Dr. Annelies Avermaete
5.9.2023

Wist je dat heel wat mensen fouten maken bij het verzorgen van hun haren en dat dit haaruitval kan verergeren? Een slechte verzorging maakt je haar namelijk gevoeliger voor afbraak en uitval, en dat wil je net vermijden al je merkt dat je haar al dunner wordt. In deze blogpost bekijken we de 3 veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het wassen van hun haar, maar vooral hoe je met enkele simpele veranderingen wel tot een gezonde haarverzorging komt.

Wat zijn de meest gemaakte fouten bij het wassen van het haar?

De manier waarop je je haar verzorgt en wast, kan de gezondheid van de hoofdhuid en het haar beïnvloeden. Dat je meer haar verliest als je het wast, is heel normaal. Je hoeft dus niet onmiddellijk te panikeren als er veel haar meekomt. Houdt dat aan na het wassen, dan kan dat een teken zijn dat jouw manier van verzorgen haaruitval verergert.

Dit zijn enkele veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het wassen van hun haar:

  1. Te vaak je haar wassen kan de natuurlijke oliën op de hoofdhuid wegnemen, waardoor het haar broos en zwak wordt.
  2. Het ruw wrijven van het haar en de hoofdhuid tijdens het wassen kan tot haarbreuk leiden.
  3. Sommige shampoos bevatten chemische stoffen die het haar kunnen beschadigen en de hoofdhuid kunnen irriteren.

6 haarverzorgingstips om je haar gezond te laten groeien

01 Was je haar minder vaak

Om de twee dagen is voldoende om het haar schoon te houden en natuurlijke oliën te bewaren.

02 Wees kritisch over shampoo

Milde shampoos zonder agressieve chemicaliën en sulfaten strippen je haar minder van wat het nodig heeft om gezond te zijn. Spoel de shampoo ook altijd grondig uit om residu te voorkomen.

Let op: heb je last van seborroïsch eczeeem dan heb je er meer baat bij om toch te kiezen voor een ontvettende shampoo en je haren frequenter te wassen.

03 Masseer de shampoo in de hoofdhuid

Door de hoofdhuid te masseren in plaats van de shampoo erop te wrijven, kan je de doorbloeding bevorderen en zo haargroei stimuleren.

04 Gebruik een conditioner

Een conditioner die geschikt is voor jouw haartype zal je haar hydrateren en voeden, waardoor het een pak gezonder en sterker wordt.

05 Maak voorzichtig droog

Wanneer je je haar droog wrijft, kan dat frictie veroorzaken die voor schade kan zorgen waardoor je haar afbreekt. Knijp je haar in de plaats zachtjes droog, en laat het drogen aan de lucht.

06 Houd het bij simpele haarstijlen

Haar dat te strak naar achter wordt getrokken kan afbreken bij de wortel. Kies liever voor een losse staart, een lage dot of je natuurlijke haarstijl.

Werkt rozemarijnolie echt als stimulerende haarverzorging?

Rozemarijnolie wordt al lang gebruikt als een natuurlijk middel tegen haaruitval. Er is geen sluitend wetenschappelijk bewijs, maar er zijn aanwijzingen dat rozemarijnolie enkele voordelen kan bieden gelijkaardig aan het geneesmiddel minoxidil. Het kan de bloedcirculatie in de hoofdhuid verbeteren, ontstekingen verminderen en de haargroei stimuleren.

Zorg er wel steeds voor dat je de rozemarijnolie verdunt in een dragerolie, zoals jojoba-olie, en dat je het zachtjes in de hoofdhuid masseert. Als je pure rozemarijnolie op je haar aanbrengt dan kan het irritaties en allergieën op de hoofdhuid uitlokken.

Wil je medische hulp? Start vandaag nog je consult via de Skindr app en ontvang gemiddeld binnen 48u een betrouwbaar advies van één van onze dermatologen met daarbij een specifiek behandelplan voor jouw haaruitval.

Betrouwbaar advies van een dermatoloog was nog nooit zo dichtbij.

Hoe werkt het? (25sec)